Blog

Alles rondom rolluiken
Vluchtrolluik

Het vluchtrolluik: bij brand of ander noodgeval

Steeds meer mensen kiezen ervoor om rolluiken aan hun woning te laten plaatsen. Niet verwonderlijk, want rolluiken brengen vele voordelen met zich mee. Zo kan je met een rolluik energie besparen, je huis goed op temperatuur houden én werken rolluiken ook nog eens preventief tegen inbrekers. Maar wat als je rolluiken dicht zijn en er is sprake van een noodgeval?

Denk ook aan een vluchtrolluik

Je moet er toch niet aan denken: middenin de nacht word je wakker. Je meent iets te horen. “Misschien zijn het inbrekers,” denk je, waarna je jezelf nog even prijst vanwege de aanschaf van je inbraakwerende rolluiken. Maar wacht.. ruik je daar niets iets? Ineens ben je klaarwakker en realiseer je je: er is brand in je woning! De rolluiken die zojuist nog voor een veilig gevoel zorgden, vormen nu ineens een gevaar voor jou en je gezin. Want wat als de elektriciteit niet meer werkt, iets wat vaak het geval is op het moment dat er brand uitgebroken is? Hoe krijg je elektrisch bedienbare rolluiken dan omhoog?

Inbraakpreventie en veiligheid bij brand zijn twee uitersten, die elkaar helaas nog weleens bijten. Rolluiken die door de brandweer met een handomdraai geopend zijn, zijn immers ook gemakkelijk te openen door mensen met minder nobele bedoelingen. En rolluiken die ongewenst bezoek buitensluiten, houden de brandweerlieden helaas óók tegen. Met de aanschaf van een vluchtrolluik kan je veel leed voorkomen.

Handmatige bediening

Door te kiezen voor handmatige in plaats van elektrische bediening, voorkom je dat je in geval van stroomuitval je rolluiken niet meer kunt openen. Vaak is het meermaals per dag openen en sluiten van álle rolluiken echter een vrij inspannend karwei, zodat mensen liever kiezen voor een mix van handmatige en elektrisch bedienbare rolluiken. Ook bestaan er rolluiken die zowel elektrisch als met de hand te bedienen zijn, zodat het rolluik in geval van nood als vluchtrolluik gebruikt kan worden.

Een écht vluchtrolluik bestaat ook. Dit is een rolluik wat ook echt als zodanig werkt, maar in geval van nood in z’n geheel te openen is, dus echt zoals een raam of een deur. Dit moet je dan wel alleen in geval van nood doen: vaak moet een vluchtrolluik dat in z’n geheel geopend is, weer worden gesloten door de rolluiken specialist.