Blog

Alles rondom rolluiken
Rolluik onderdelen

Onderdelen van een rolluik

Een rolluik ziet er op het eerste gezicht vrij simpel uit. Vergis je echter niet: een rolluik bestaat uit meer onderdelen dan je denkt!

Onderdelen van een rolluik

Een rolluik is, sec gezien, niets meer of minder dan een verticaal bewegende afsluiting. Deze afsluiting kan geplaatst worden op ramen en deuren, maar ook op dakramen, garages of bijvoorbeeld een veranda. Vaak dient het aanbrengen van het rolluik dan ook meerdere doelen, afhankelijk van de plaats waar het rolluik bevestigd is: energiebesparing, inbraakpreventie, zonwering of geluidsisolatie.

Met welk doel je ook rolluiken hebt laten aanbrengen, alle rolluiken bestaan uiteraard uit dezelfde onderdelen. De basis onderdelen van een rolluik zijn de omkasting, het binnenwerk, het luik en de geleiders. De omkasting is het gedeelte dat je ziet aan de bovenkant van het rolluik. Je kan ‘m dus goed zien, maar een specifieke functie heeft ‘ie niet: de omkasting dient puur ter bescherming van de andere onderdelen van het rolluik. In de omkasting zit het binnenwerk. Dit binnenwerk zorgt ervoor dat je rolluik op en neer kan bewegen. Heel belangrijke onderdelen dus, ook al zijn ze niet zichtbaar!

Zichtbare onderdelen van een rolluik

Het luik is hetgeen wat je ziet als het rolluik gesloten is. Er bestaan rolluiken van verschillende materialen, zoals staal, hout of aluminium. Ook de geleiders van het rolluik zijn zichtbaar. Het zijn de onderdelen die ervoor zorgen dat het rolluik geruisloos en soepel naar beneden of naar boven rolt. Natuurlijk moeten deze geleiders wel goed onderhouden worden, wil je dat ze hun werk goed kunnen blijven doen. Hiertoe moet je je rolluik af en toe schoonmaken. Ook vuiligheid die tussen de geleiders is gekomen, zal je moeten verwijderen. Op die manier hou je de verschillende onderdelen van het rolluik in goede staat, wat de levensduur uiteraard ten goede komt.

Rolluiken met elektrische bediening bevatten nog meer onderdelen dan alleen de bovengenoemde. Een belangrijk onderdeel is de motor, die dient om het rolluik omhoog en omlaag te laten bewegen. Deze motor maakt onderdeel uit van het binnenwerk.