Rolluiken schoonmaken
Heb je de knoop doorgehakt en prijken er inmiddels fraaie rolluiken rondom je huis? Realiseer je dan dat ze niet vanzelf altijd zo mooi blijven als hoe ze nu zijn: je moet je rolluiken schoonmaken om ze zo te houden. Natuurlijk niet elke week, maar van tijd tot tijd is een sopje is absoluut geen overbodige luxe.
Waarom rolluiken schoonmaken
Ook zo’n hekel aan schoonmaken? Helaas, de kaboutertjes doen het niet voor je… Wil je je rolluiken mooi en goed houden, dan zal je ze van tijd tot tijd moeten schoonmaken. Met “van tijd tot tijd” wordt bedoeld: een- à twee maal per jaar. Vaker mag natuurlijk altijd, maar een lagere frequentie is sowieso niet aan te raden. Ga maar na: je rolluiken worden immers blootgesteld aan weer en wind, met alle gevolgen van dien. Met rolluiken schoonmaken verleng je de levensduur en hou je de prestaties van je rolluik in topconditie. Daarnaast ziet het er gewoon een stuk beter uit, punt.
De buitenkant van de rolluiken schoonmaken
De buitenkant van je rolluiken schoonmaken is echt geen hogere wiskunde. Een klein sopje is al genoeg. Hou er rekening mee, dat je bij het maken van dit sopje absoluut geen gebruik mag maken van agressieve schoonmaakmiddelen. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld gewone allesreiniger. Met een zachte spons en het sopje verwijder je alle vuil, waarna je het rolluik met een zachte doek weer droogmaakt.
Binnenkant van de rolluiken schoonmaken
De binnenkant van je rolluiken schoonmaken is een lastiger karwei, maar nog altijd goed te doen. En het is een dankbare klus, want juist aan de binnenkant zal zich veel vuil ophopen. Maak je de binnenkant niet schoon, dan zal het vuil uiteindelijk ook aan de buitenzijde zichtbaar worden. Om overal goed bij te kunnen, zal je de kap van het rolluik moeten verwijderen. Laat vervolgens het rolluik steeds een beetje zakken, zodat je overal goed bij kunt.
Onderhoud aan de bewegende delen
Met alleen het schoonmaken van de binnen- en buitenkant ben je er nog niet. Een rolluik bevat immers vrij veel bewegende delen, die uiteraard ook onderhoud nodig hebben. Je smeert de bewegende onderdelen met behulp van een niet-vet smeermiddel, zoals bijvoorbeeld teflonspray. Vette smeermiddelen zijn niet aan te raden, omdat deze vuil aantrekken. Zo beland je van de regen in de drup. Maak de geleiders en de rubbers eerst schoon voordat je ze smeert: dit kan gemakkelijk met een zachte doek en een sopje.